Energievergelijker

Iedereen wil de beste deal op het gebied van energie en gas. Maar wat is de beste deal, natuurlijk waar je het minste betaalt voor je gas en energie.Waar vindt je dan de beste deals is een veel gehoorde vraag van consumenten. Bij een energievergelijker vindt je de voordeligste leveranciers, goed voor je maandelijkse energierekening.

Op deze pagina gaan we in op heel veel dingen die met de vergelijker te maken hebben. Als je de beste deal hebt gevonden, hoe ga je dan verder of liever gezegd hoe stap je over. Of kun je wel overstappen, deze vragen komen allemaal aan de orde.

Wanneer kun je overstappen van leverancier?

In principe kun je overstappen wanneer je wilt naar een andere energieleverancier. Wel kan je energieleverancier je een opzegboete opleggen als je contract nog niet verlopen is.

 

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Dit laatste is het geval bij contracten met een vaste looptijd. De resterende looptijd is hierbij van belang, loopt je huidige contract binnen 2 maanden af, dan wacht je nieuwe leverancier met het overnemen van je contract.

Loopt je contract langer als na 2 maanden af informeer dan naar je opzegboete, dit heeft veel invloed op het totale plaatje van je voordeel bij je nieuwe leverancier.

Wat gebeurt er aan het einde van mijn energiecontract?

Kom je er na het gebruik van de energievergelijker achter, dat het beter is om over te stappen, dan dien je jouw huidige contract eens goed onder de loep te nemen.

Is je contract afgelopen dan veranderd die in een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is altijd opzegbaar met een opzegtermijn van een maand.

Een contract voor onbepaalde tijd zorgt wel voor meer kosten, daarom is het aan te raden om 2 maanden voor je contract afgelopen is te kijken naar een goedkopere energieleverancier.

Je hebt dan de keus om te kiezen voor een abonnement met actietarieven. Kijk op de vergelijker voor de goedkoopste tarieven.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen naar Antwerpen? Kiest u dan gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Wat betekenen de termen ‘piekuren’ en ‘daluren’?

Een elektriciteitsmeter kan bestaan uit één of twee telwerken. Als je één meter hebt met twee telwerken heb je een lager tarief in de daluren.

Een meter met twee telwerken wordt ook wel een dubbele meter genoemd. Heb je maar één meter dan is er geen sprake van piek of daluren, dan betaal je een tarief. Je betaald dan altijd een tarief per kWh.

In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 07.00. Noord Brabant en Limburg zijn uitzonderingen met andere tijden, namelijk van 21.00 tot 07.00 uur. Op deze tijden betaal je het daltarief voor je elektriciteit.

In het weekend en tijdens feestdagen betaal je de gehele dag het daltarief. Informeer bij je netwerkbeheerder voor de exacte uren.

Verbruik piek en daluren invoeren in de vergelijker

In de energievergelijker kun je aangeven of je een enkele of dubbele meter hebt. Je hoeft alleen maar aan te vinken of je een dubbele meter hebt.

Daarna vul je het verbruik in bij je piek en daltarief. Vervolgens krijg je een overzicht van de energievergelijker met de voordeligste energieleverancier voor dubbel tarief. Wil je de exacte tarieven weten voor piek en daluren dan kun je die zien onder “meer informatie”.

De grootste winst maak je niet met enkel of dubbeltarief, de welkomstkorting maakt in heel veel gevallen of je voordeliger uit bent.

Gebruik de energievergelijker wijs, dus ook met enkeltarief en de kortingen of je goedkoper uit bent dan je blind te staren op een kleine besparing met een dubbele meter.

Moet ik mijn oude energieleverancier zelf opzeggen?

In heel veel gevallen hoef je zelf je contract niet op te zeggen als je een nieuwe energieleverancier hebt. Je nieuwe leverancier regelt de afzegging van je oude abonnement.

Op de dag van de overstap merk je niets, je zult geen moment zonder stroom of gas komen te zitten. Alleen bij een verhuizing kun je wel eens een moment zonder komen te zitten. Regel daarom op tijd als je gaat verhuizen. Als je gaat verhuizen is het slim om te kijken wat de goedkoopste energieleverancier is op je nieuwe adres. Je huidige leverancier kan namelijk een stuk ongunstiger uitkomen.

Je hebt de keuze uit twee dingen die je kunt doen bij een verhuizing. Of je neemt een nieuwe energieleverancier, of je neemt je huidige contract mee. Is je contract nog niet afgelopen houdt er dan rekening mee dat je een opzegboete moet betalen bij opzeggen van je contract.

Duurt het lang voordat ik overgestapt ben?

Hoelang het duurt voor je bent overgestapt hang af van je huidige contract. Vooral de looptijd heeft invloed op hoelang het duurt voor je daadwerkelijk bent overgestapt. De meest voorkomende situaties zijn:

Je hebt een contract voor onbepaalde tijd

Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd dan duurt een overstap gemiddeld tussen de 2 en 6 weken, dit is exclusief de 2 weken bedenktijd. Je nieuwe leverancier zegt je oude contract op en houdt rekening met de opzegtermijn.

Je vaste contract loopt binnen 2 maanden af

Zit je nog vast aan een contract voor bepaalde tijd? Vanaf 2 maanden voor de einddatum kun je boetevrij overstappen naar een nieuwe leverancier. Loopt je contract binnen 2 maanden af dan wacht je nieuwe leverancier tot je huidige contract is afgelopen.

Mijn vaste contract loopt nog langer dan 2 maanden?

Duurt het langer dan 2 maanden voordat je contract afloopt? Let dan op de uiterste overnametermijn van de nieuwe leverancier. Meer informatie vind je tijdens het vergelijken van je energiecontract.

Valt de einddatum buiten je huidige contract dan kun je direct de overstap maken, informeer vooraf welke opzegboete je kunt verwachten. Dit bepaald mede of het verstandig is om nog over te stappen.

Hoe hoog de boete is hangt af van de resterende tijd van je huidige contract. De hoogte is per leverancier gelijk. Er zijn dus geen uitzonderingen per leverancier. De boetes worden voor gas en stroom apart berekend. Dit komt omdat het mogelijk is om een contract voor gas of stroom apart van elkaar af te sluiten.

Bij een resterende looptijd van 2,5 jaar betaal je een opzegboete van in totaal €250. Dit is verdeeld in €125 voor stroom en €125 voor gas. Is de looptijd korter dan 1,5 jaar dan betaal je totaal €100. €50 voor stroom en €50 voor gas.